1 Lt Antik Taş Değirmen Sızma Zeytinyağı – Damlıca Natürel

FORGOT YOUR DETAILS?

1 Lt Antik Taş Değirmen Sızma Zeytinyağı

 35,00

Modern sistemlerin aksine her aşamasında insan gücü ile uzun sürede sabır ve ustalık ile elde edilir.

Açıklama

2018 Mahsulü 

 

Taş Değirmen Antik Sızma Zeytinyağı

*Modern sistemlerin aksine her aşamasında insan gücü ile uzun sürede sabır ve ustalık ile elde edilir.

*Yıkanıp temizlenen zeytinler yavaş yavaş taş değirmene atılır.

*Hamur gerekli kıvama gelince kenevir baskı torbalarına yeterince doldurularak torbalar üst üste dizilir.

*Sırası gelen torbalar hidrolik prese tekrar dizilerek sıkılır.

*Çıkan karasu pulima denilen havuz veya tanklarda bekletilerek zeytinyağı ve suyunun ayrışması sağlanır. 

*Portakal ağacından koparılan meyve, evde el presi ile sıkılarak elde edilen portakal suyu ne kadar saf ve bütün vitamin değerlerini koruyabiliyorsa; bu yöntemle zeytin de vitamin değerlerini aynı şekilde korumaktadır.

Taş Değirmen Sızma zeytinyağının , Naturel Sızma zeytinyağından farkı nedir ?

Her ikiside sızma zeytinyağıdır, yani asit oranları 0,8 ve aşağısındadır. Aralarındaki fark “Taş Değirmen Sızma Zeytinyağı” eski taş değirmen fabrikalarda işlenen zeytinlerden elde edilirken , Naturel Sızma Zeytinyağı , modern fabrikalarda (kontinü sistem) işlenen zeytinlerde elde ediliyor.

Şöyle düşünebiliriz, tarladan zeytini topluyoruz biri eski sistem (taş değirmen) fabrikaya gidiyor, diğeri modern sistem (kontinü) fabrikaya gidiyor.

Biri diğerinden daha kaliteli diyemeyiz, Antik Taş Değirmen Sızma Zeytinyağının fiyatının , Naturel Sızma Zeytinyağına göre daha yüksek olması tamamen Taş Sıkma Zeytinyağının daha fazla maliyetli olmasıyla alakalıdır.

Peki, Antik Taş Değirmen Sızma Zeytinyağının Lezzet Farkı Var Mı?

Pistolaki Bahri Ağa  çok önceden bu konuyla alakalı şunları söylemiştir;

“Birgün Türkiye’de de bizim Girit’te yaptığımız gibi tabiattan beslenmenin ve zeytinyağının insan sağlığı için ne kadar mühim olduğu idrak edilecek…

Eğer zeytinlerimizi muhafaza edebilirsek ve zeytinyağı ihtiyacı artarsa, mevcut fabrikalar istihsal için kifayetsiz kalacak. Belki de asri fabrikalarda, başka usullerde zeytinyağı istihsal edilecek. Ama sanırım hiçbir usul, taş değirmenden çıkarılan zeytinyağının nefasetini temin edemeyecek…”

Bahri Ok
1875 – 1937
(Girit – Küçükkuyu)